Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na moje ulubione danie - chińszczyznę. Na pewno nie klasyczną, bo trochę dostosowaną do moich smaków, ale gwarantuję Wam, że jest przepyszna! Przyznam szczerze, że nie jestem fanką tradycyjnych dań. Wśród moich obiadowych faworytów nie ma potraw typowo polskich, zdecydowanie pochodzą one lub są wzorowane na kuchniach świata. Uwielbiam smaki Meksyku, Chin, Indii, Włoch, czy Grecji. Wolę także warzywa od mięsa, ku nieuciesze moich współlokatorów, gdy przychodzi moja kolej gotowania. Chińszczyna ma wszystko to czego wymagam od dania - aromat, przyprawy i... harmonię składników, czyli niesamowicie współgrające ze sobą kolory, faktury i smaki. Spróbujcie sami!
30 paź 2016
24 paź 2016
Zielony koktajl pełen przeciwutleniaczy
Na jesień warto wzmacniać odporność swojego organizmu, by nie chorować. Jesteśmy narażeni na zmiany temperatur, zimny wiatr, deszcz i chorych ludzi w zatłoczonych miejscach. Jak sobie radzić? Jeść dużo warzyw i owoców, które dostarczą nam niezbędnych witamin i minerałów, a dodatkowo trochę nas nawodnią! W okresie zachorowań szczególnie trzeba dbać o regularne picie wody i innych napojów, gdyż wysuszona śluzówka jest bardziej podatna na bakterie i wirusy. Dziś zblendujemy koktajl o genialnym limonkowym kolorze - z jarmużu, mango i kiwi! Mango samo w sobie nigdy mi aż tak nie smakowało, ale w połączeniu z innymi owocami jest cudowne! Nadaje słodycz, piękną barwę i charakterystyczny posmak, dlatego w moim domu zawsze jakieś się znajdzie. Spróbujcie!
17 paź 2016
Jaglany krem czekoladowy do tortów
Pogoda nas nie rozpieszcza, słońca brakuje, a chłód i wiatr jeszcze bardziej potęgują depresyjną aurę. Jak sobie wtedy pomóc? Endorfinami! Możesz iść pobiegać, zrobić trening i/lub...przygotować jaglany krem czekoladowy, który nieźle poprawia nastrój! Czekolada zwiększa przepływ energii i uczucie szczęścia. Kremu użyłam do tortu urodzinowego. I nikt, kto go jadł, nie domyślił się, że to zdrowa wersja z kaszy jaglanej. Zblendowana na gładko z resztą składników smakuje niemal identycznie jak kremy z torebki. Ja do swojego dodałam dodatkowo ciut rumu, bo w końcu to urodziny, ale jest to zbędne. Taki krem można jeść także w pucharkach jako deser, użyć do tartaletek lub a'la fondue z owocami.
9 paź 2016
Zupa brokułowa na chłodne dni
Ile rodzin, tyle przepisów na
zupy. Jedni lubią zupy kremy, a inni tzw. wodniste. Moja dzisiejsza propozycja
ucieszy tych drugich. Ja sama uwielbiam wszystkie zupy, i kremy, i wodniste.
Po prostu jestem zupoholiczką ;) Zupa jest dobrym daniem, kiedy wraca się
z pracy czy ze szkoły bardzo głodnym, i czeka na właściwy obiad. Wtedy
zamiast zapychać się czymś mniej zdrowym, można zjeść zupę, która korzystnie
działa na nasz układ pokarmowy. Oprócz tego zupy są lekkostrawne mają mało
kalorii, co ucieszy osoby odchudzające się.
Etykiety:
brokuł
♦
dwudniowe
♦
kuchnia
♦
lekkostrawne
♦
obiad
♦
zdrowe
♦
zdrowie
♦
zupa brokułowa
3 paź 2016
Dania dwudniowe - kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Tym przepisem rozpoczynamy cykl dań dwudniowych. Jednym zaczęły się studia, drudzy pracują całymi dniami, a jeszcze inni lubią wygodę i niedługie stanie przy garach. Jest to dla nas po prostu oszczędność czasu. Będą to potrawy przeważnie jednogarnkowe, które na drugi dzień smakują jeszcze lepiej i bez obaw można przechowywać je w lodówce. Dziś mam dla Was kurczaka w sosie słodko-kwaśnym do zjedzenia z ryżem, makaronem sojowym lub po prostu z chlebem. Kuchnię chińską uwielbiam za wszystko - aromaty, przeróżne doznania smakowe i harmonię! Słodycz i kwaśność idealnie tu ze sobą współgrają, a lekko chrupiące warzywa i miękki kurczak tylko to dopełniają. Taki sos można kupić gotowy w słoiku, ale powiem Wam, że dla mnie smakuje identycznie, a nawet lepiej!
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)