3 gru 2016

Sadzone jajko smażone na wodzie

Dziś chciałabym pokazać Wam bardzo przydatny zamiennik sposobu przygotowywania jajka sadzonego tradycyjnie smażonego na tłuszczu. My będziemy smażyć... na wodzie! Wiem, że trochę to nielogiczne, bo samo słowo smażenie wiąże się z obecnością tłuszczu, ale nie umiem tych jajek nazwać inaczej - wydają się być spomiędzy jajek sadzonych a tych w koszulce. Ja jednak bardzo polubiłam tę metodę, ponieważ jest bardzo prosta i szybka i przyznam szczerze, że wychodzą mi z jej pomocą najlepsze jajka! Już ścięte, ale żółtko dalej pozostaje płynne. Mniam! Idealne szczególnie do wszelakich kanapek. Uważajcie tylko, bo trzeba obchodzić się z nimi bardzo delikatnie, ale warto spróbować! Osobiście wolę je o wiele bardziej niż zwykłe jajka gotowane w skorupkach, właśnie przez tą inność w przygotowaniu. 
Dlaczego warto?
Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka (nazywanego wzorcowym) łatwo przyswajalnego przez organizm oraz witamin (A, E, D, K, B2, B12) i składników mineralnych (fosforu, sodu, potasu, wapnia, selenu). Żółtko zawiera także beta-karoten i luteinę, które poprawiają stan naszych oczu i chronią przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, a także tłuszcze łatwo o wysokim stopniu trawności. Jajka korzystnie wpływają na układ nerwowy i opóźniają procesy starzenia. 
Według niektórych dietetyków najzdrowsze są jajka w koszulkach, czyli te smażone na wodzie również, bo są bardzo do nich podobne. Mniej zdrowe są jajka sadzone na tłuszczu i jajecznica, ponieważ do ich przygotowania musimy użyć tłuszczu, który często podnosi poziom cholesterolu we krwi. 
Składniki:
  • 1 jajko 
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • woda
Przygotowanie:
Na małą patelnię wlej wodę na wysokość około 1-1.5cm i zagotuj ją. Gdy już wrzy, wbij delikatnie jajko. Gotuj je aż do ścięcia, co jakiś czas polewając od góry żółtko gorącą wodą. Za pomocą łopatki delikatnie przełóż jajko na talerz, osusz kuchennym papierowym ręcznikiem i dopraw solą i pieprzem. 
A Wy jak najbardziej lubicie przyrządzać jajka? Na twardo, sadzone, a może w koszulkach?
Jeśli chciałbyś więcej przepisów, polub nas na Facebooku i obserwuj na Instagramie/Google+, będzie nam miło!
Trzymajcie się ciepło,
Paulina

9 komentarzy :

  1. Świerny pomysł, napewno przetestuję☺pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam je dziś na śniadanie, wyszły znakomite! O wiele lepsze niz normalne i żółtko było rzeczywiście idealnie płynne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam robić jajka tym sposobem *O* te4 lejące się żółtko to czysty obłęd :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze robimy jajko na wodzie w ten sposób a nasza mama bardzo lubi na mleku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwsze słyszę i jestem zachwycona :D Koniecznie wypróbuję :) Tym bardziej, że lubię własnie takie jajka z lejącym się żółtkiem i kocham jajko na kanapkę :} Mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię jajecznicę na wodzie z odrobiną masła (dla smaku, nie opływa w tłuszczu), następnie jajko na miękko, potem sadzone i na twardo. Jadam tylko jajka ze wsi (od babci lub znajomych rodziców), bo mają smak, kolor, zapach i dużo wartości odżywczych :) Ciekawy sposób na jajko sadzone, chętnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie. Na pewno wypróbuję przepis. :)

    MÓJ BLOG

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam połączenie jajka z awokado :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie słyszałam wcześniej o takim sposobie smażenia. Chętnie spróbuję takiego smażenia.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się opinią, zadaj pytanie albo po prostu się przywitaj! :)